14.04.2020

A Digital Project from Salzburg Literature Archive: browse online manuscripts by Stefan Zweigs blättern

Like all archives, the Salzburg Literature Archive lives from its valuable documents. In the archives you can experience the "aura of the originals“ whilst working with original manuscripts or during guided tours. During normal opening times ( Corona free) visitors are warmly welcomed.

Doch das Literaturarchiv Salzburg bietet darüber hinaus auch online Möglichkeiten, fernab der Institution zu recherchieren und Einblick zu nehmen. Natürlich sind die aufbewahrten Materialien (Vor- und Nachlässe, Einzelmanuskripte, Bibliotheken, Ton- und Bildträger), soweit bereits erschlossen, auf der Website des Archivs unter „Bestand“ alphabetisch nach den Namen der Autorinnen und Autoren verzeichnet.

Vor allem aber widmet das Literaturarchiv einem seiner bedeutendsten Bestände, der größten europäischen Sammlung von Materialien aus dem Nachlass des Autors Stefan Zweig, ein langfristiges Digitalisierungsprojekt: Das Informations- und Forschungsportal www.stefanzweig.digital, eine Kooperation mit dem ZIM (Zentrum für Informationsmodellierung) der Universität Graz, für die mit Oliver Matuschek einer der versiertesten Zweig-Spezialisten gewonnen werden konnte, hat sich die Aufgabe gestellt, den weltweit verstreuten Nachlass des österreichischen Schriftstellers zu rekonstruieren.

Die umfangreichen Manuskriptbestände aus dem Literaturarchiv Salzburg und der Daniel Reed Library in Fredonia/New York wurden bereits verzeichnet und ausgewählte Originale mit digitalen Faksimiles ergänzt. Dadurch können sogar physisch getrennte Manuskripte, wie etwa jenes der „Worte am Sarge Sigmund Freuds“, das z.T. in den USA, z.T. in Salzburg aufbewahrt wird, virtuell zusammengeführt werden. Eine eben erst fertiggestellte Themenseite informiert über die wechselvolle Geschichte der Bibliotheken des Autors, eine weitere befasst sich mit Zweigs biografischem Roman „Marie Antoinette“, zu dem das Archiv ganz unterschiedliche Materialien anbieten kann.

Seit dem vergangenen Dezember gibt es zudem eine Version der Website in englischer Sprache, womit der regen Nachfrage bezüglich der Inhalte aus dem europäischen Ausland, die bereits seit längerem existiert, begegnet werden kann. Aktuell wird eine Kooperation mit der National Library of Israel umgesetzt, um auch die dort aufbewahrten Originale über www.stefanzweig.digital zur Verfügung zu stellen.

Text:  Dr. Manfred Mittermayer ist Leiter des Literaturarchivs Salzburg, einer Einrichtung der PLUS

Barrierefreiheit: Kurzbeschreibung des Bildes

What challenges has the corona pandemic brought to journalism? Can the media transform the increased interest in what they offer into sustainable (digital) business models?
    Are you looking for an exciting and educational master's degree? Then the Centre Jewish Cultural History is the place for you! We are looking forward to presenting our master's degree course online on Monday the 8th June 2020 at 17:00.
    „UNInteressant? – "Ideas that will improve our lives": With this slogan Universities Austria (uniko) is launching an online-campaign, in which all of the 22 public universities will cooperate with the Austrian Science Fund the FWF.
    01.09.-12.09.2020, https://ditact.ac.at. Due to the current pandemic situation the ditact_womens IT summer studies of the University of Salzburg will take place a week later than planned, from the 01.09.-12.09.2020. Most of the courses will be held online.
    The Vice Rectorate for Research, Nicola Hüsing, received five thousand face masks, which were donated by Gebrüder Woerle Ges.m.b.H. in keeping with the motto „SHARING is CARING“ . The face masks were given out to the employees of the University of Salzburg.
    Due to the current situation personal contact with the Psychological Counseling Center is not possible at the moment. We are however available by e-mail, telephone, chat or video chat. Unfortunately, our normal range of workshops cannot take place in the usual way. We would however like to offer the following webinars as an alternative.
    We are gradually learning how to adapt to the Corona outbreak, both in our everyday lives as well as at the university. For us, this means changing to online teaching for the duration of the current semester. Courses and exams held in lecture halls and seminar rooms will not be possible, with exception to some special exams. Regulations for this are currently being drawn up; exceptions are also to be made for selected laboratory exercises and practical sports courses.
    Information of 23rd April 2020: The Minister of Science’s new ruling on special regulations for study law at universities has now been announced, which gives us the opportunity to regulate some important matters. Please note that these regulations have been set for a limited time period (i.e. for this semester, but sometimes even beyond this).
    Current information on labour law at PLUS
    The most important information on the changes to research services at the University of Salzburg.
    Distance learning for exchange students and the completion of courses from overseas.
  • 04.06.20 acid communism
    04.06.20 Let’s play Infokrieg. Wie die radikale Rechte (ihre) Politik gamifiziert
    10.06.20 Aufleuchten statt Ausbrennen – Hamsterrad oder Karriereleiter – so erkennt man den Unterschied
  • PRESS